Rik Qualm niet te stoppen

uitslagen klik hier – klassementen klik hier – foto’s klik hier – meer foto’s klik hier (Jeroen Tibbe)

66 vrouwen en mannen verschenen aan de start in Rijswijk om in de 2e wedstrijd om de Oomssport Skeelercup te gaan strijden om de fel begeerde competitiepunten.
28 ronden staan er op het programma, iedere ronde is 1500 meter en een beetje. Snelle rekenaars komen dan op 42 kilometer.
De weersgoden waren de deelnemers goed gezind, 15 graden onder een lekker zonnetje en een beetje wind.  Roel Boek leidde het, nog complete, peloton aan na de eerste doorkomst. Iedereen was duidelijk nog op zoek naar zijn plek in de grote groep. Na de tweede doorkomst was dat wel even anders. Rik Qualm had de gashendel opengedraaid. Met in zijn kielzog Hans Offringa was de voorsprong op het peloton 5,5  seconden. Voor Hans Offringa lag het tempo net iets te hoog, hij rechtte de rug en liet zich in het peloton terugvallen.

Qualm hield er goed de gang in en vervolgde in zijn eentje, de nog, lange weg naar eeuwige roem.  De voorsprong groeide met ongeveer 8 seconden per ronde, Rik Qualm was onvermoeibaar. Half koers was het gat tussen Qualm en zijn achtervolgers exact een halve ronde.  In ronde 20 kwam de staart van het 1e peloton voor Qualm in zicht. In ronde 23 was dan eindelijk het hele deelnemersveld door Rik Qualm minimaal 1x gedubbeld. Rik Qualm kon onbedreigd de wedstrijd uitrijden en verkreeg zo de eeuwige roem voor één dag. Terwijl Qualm na 28 ronden de handen in de lucht kon steken kreeg het peloton de bel voor de laatste ronde.  20 mannen en 2 vrouwen gingen sprinten om de resterende medailles te verdelen. Martijn Storm trok aan het langste eind. De routinier verwees met minimaal verschil de jeugdige Brian van Vliet naar plek drie.
Achter deze drie podiumplekken werd er in diverse categorieën strijd geleverd . In het eerste peloton sprintte Karen Teuling (overall 17e) naar de eerste plek bij de dames. Drie plekke achter Teuling eindigde Liesbeth Milatz als tweede dame in de wedstrijd. In het 2e peloton pakte Eline Verhagen de derde plaats.
Een achttal Masters maakte deel uit van het 1e peloton. In drie leeftijdscategorieën werd gestreden om de ereplaatsen.  Bij 40+ers was het pa (Wim) Qualm (7e overall) die zorgde dat thuis de bloemenvaas goed gevuld werd. Hij versloeg in een directe sprint Arnoud Mooibroek (8e)  op plek 14 werd Adriaan van Damme 3e in deze leeftijdsklasse. Bij de iets oudere heren, de 50+ers, trok Wim van Leest aan het langste end, op de 9e plek overall werd hij eerste in zijn leeftijdscategorie. Niek Bravenboer (15e) werd de 2e 50+ers. Theo Selman (21e) ging met het brons naar huis. Cor Varenkamp (18e) was de enige 60+ers die stand wist te houden in het 1e peloton. Bert Bouw (25e) werd hier 2e en Kees Missaar (34e) moest met plek 3 genoegen nemen.
In de jeugdklasse was bij de jongens Brian van Vliet de overduidelijke winnaar, op ruime achterstand werd Ruben van der Horst tweede. Bij de meisjes was spannender. Hier was een echte strijd om de podiumplekken. Evan van Til trok aan het langste en versloeg Emma Kostelijk in de sprint. Iets verder werd Tricia de Jong 3e in deze klasse.

De volgende wedstrijd is 14 mei (Hemelvaartsdag) in Honselersdijk, de traditionele GPGP  (de Grote Prijs Gras Plant). Iedereen is dan een beetje winnaar want alle deelnemers keren huiswaarts met een fraaie Gras plant beschikbaar gesteld door Kees van Schie.

Het Mylaps systeem geeft van de onderstaande deelnemers aan dat de batterij van de transponder bijna uitgeput is: