Afscheid

Beste skeelervrienden en vriendinnen,

Waar het heen gaat met het skeeleren in Nederland, ik weet het niet. Feit is, het is een kleine sport die geregeerd wordt door een schaatscultuur en juist dit laatste is zo verdomde jammer. De fusie tussen de SBN en KNSB, nu alweer ruim 10 jaar geleden was noodgedwongen. De verwachtingen waar hoog. De KNSB beloofde gouden bergen om de sport te laten groeien en de exposure te geven die het verdiend. Helaas loze en valse beloftes. Het skeeleren is op dit moment niet meer dan een aanhangsel van de KNSB. Het dankwoord aan de KPN na 10 jaar hoofdsponsor te zijn geweest van de KNSB zegt genoeg, niet één keer kom je het woord skeeleren of inline skaten tegen. Het skeeleren hoort gewoon niet thuis bij een schaatsbond.

Misschien is de tijd rijp om eens te gaan onderzoeken of er voldoende draagvlag is voor een nieuwe skeelerbond of een soort gelijke organisatie.

Wat is er nu werkelijk aan de hand.

Toen eind juni de corona maatregelen werden versoepeld is er heel veel tijd gestoken om toch nog wat van seizoen 2020 te maken. Het zoeken naar locaties waar verantwoord, corona-proof, geskeelerd kan worden, het regelen van voldoende vrijwilligers etc…etc. In de aanloop naar de NK’s claimde de KNSB de weekenden hiervoor om baan/weg wedstrijden en enkele marathons als voorbereiding op deze NK’s te organiseren. Nu hebben landelijke wedstrijden de regionale wedstrijden elkaar nooit in de weg gezeten dus als voorbereiding op het NK marathon op 29 augustus wilde wij onze rijders uit de regio de gelegenheid bieden om tenminste 1 marathon als voorbereiding hierop te kunnen rijden, eigenlijk liever twee. De eerste twee weken van augustus hadden wij, i.v.m. vakanties, niet voldoende juryleden beschikbaar. Het werd dus 1 wedstrijd. In eerste instantie vrijdag 14 augustus. Daar ging gelijk een streep door want voor de KNSB skeelergeledingen wordt met weekend vrijdag en zaterdag bedoeld. Op 14 augustus staat namelijk een landelijke KNSB marathon in Staphort op de kalender. Waarschijnlijk gaat niemand uit onze regio daar naar toe. De KNSB zet er toch een streep door onze wedstrijd. De vrijdagavond is onze enige mogelijkheid in Honselersdijk, de baan wordt ons beschikbaar geteld door HVHW. We kozen nu voor 21 augustus. Het duurde meer dan een week voordat er reactie kwam van KNSB zijde. Ook nu geen akkoord, er is een NK baan in Heerenveen. Daar gaan onze deelnemers zeker niet heen, dus wat is het probleem? Ik zie ze niet, zij blijkbaar wel.

Ja, artikel 27 in het wedstrijdreglement is de boosdoener maar beste leden van het sectiebestuur, ga eens voor de spiegel staan en stel deze vraag nogmaals. Jullie laten een grote groep skeeleraars in de kou staan.

Een regionale competitie is mijn inziens een gewestlelijke aangelegenheid. Wij als GTC Inline moeten verantwoording afleggen aan het gewest (Zuid Holland) en niet aan sectie inline van de KNSB.
Dus ons verbiedt de KNSB op grond van artikel 27 om op 21 augustus een marathon voor regionale rijders in Honselersdijk te organiseren!

Met betrekking tot het NK op 29 augustus in Zandvoort vergeet de KNSB zelf te kijken naar artikel 96 lid 2.
“Het oppervlak moet overal even vlak zijn zonder gaten en barsten. Het parcours mag in de dwarsrichting (van de binnenzijde tot de buitenzijde) niet meer dan 5% van de breedte aflopen.” 
De kombochten in Zandvoort hebben een stijgingspercentage van 32%, meer dan 6x wat reglementair is toegestaan! Een reden dus om dit kampioenschap te cancelen of om uit te wijken naar een andere locatie.

Eens te meer wordt mij duidelijk dat KNSB de belangen van een kleine selecte groep dient en het overgrote deel van de skeeleraars m/v in de kou laat staan.
Mijn advies aan de sectie is: Ga jullie eens bezig houden met de hoofdlijnen in plaats van je druk maken over bijzaken.”

Ook het KNSB bestuur zou bij aanstelling van nieuwe sectieleden grondig moeten screenen of er geen andere belangen bij de betreffende personen in het spel zijn. Tijdens de vergaderingen van de sectie circuleren er vast meer petten door de vergaderzaal dan personen die er zitten.

Ruim 25 jaar ben ik bezig geweest om het skeeleren in West Nederland op de kaart te zetten. Het ging niet altijd vanzelf en gelukkig zijn er altijd mensen om mij heen geweest die de dezelfde bezieling hadden en dankzij deze mensen zijn we gekomen tot waar we nu staan. We kunnen trots zijn op onze:

  • Oomssport Skeelercup
  • Oomssport Jeugd Skeelercup
  • Jeugdselectiebeleid die zijn vruchten de afgelopen jaren heeft afgeworpen

Na dit seizoen zou ik het stokje over willen dragen. Dit had ik al voor aanvang van het seizoen al kenbaar gemaakt. Toen konden we niet voorzien dat het seizoen door Corona zou worden beïnvloed.
De houding van de KNSB hebben mij doen besluiten om onmiddellijk de handdoek in de ring te gooien en al mijn taken met betrekking tot het skeeleren onmiddellijk neer te leggen. 
Ik heb het altijd opgenomen voor de deelnemers aan onze wedstrijden. Op dit moment kan ik niet langer de energie opbrengen om hier tegen in het verweer te gaan. Af en toe moet ik ook aan mijzelf denken.

Het bericht van afwijzing heb ik gedeeld met de achterban, ook dat het van mij allemaal niet meer hoeft! 25 juli ben ik een week op vakantie geweest, heb de knop gelukkig om weten te zetten en een week echt niet aan skeeleren gedacht, laat staan gesproken.

Nu ben ik weer overgegaan tot de orde van de dag. De vakantie heeft mijn niet tot andere gedachten gebracht.

Ik hoop echt dat de overige vrijwilligers het verder wel op gaan pakken. Deze, en volgende, week zal ik alles over gaan dragen, hierna is het: Schluss!
Over het wel of niet doorgaan van de wedstrijden dit seizoen laat ik over aan de andere mensen binnen de Oomssport Skeelercup organisatie. Ik ben in elk geval niet meer van de partij.

Tot slot: Iedereen die de afgelopen 25 jaar een steentje heeft bijgedragen en mede gezorgd heeft tot wat het nu is heel erg bedankt, ik ben jullie oprecht dankbaar. Ik ben trots op wat we, met z’n allen, tot nu toe bereikt hebben. De beslissing heb ik dan ook echt met pijn in het hart genomen.

Gé Wijnands