Contin sterkste in Eemdijk

Alexis Contin heeft in een zinderende eindsprint Geert Jan van de Wal verslagen in een enerverende wedstrijd in Eemdijk. Ted Ooijevaar moest in beide heren zijn meerdere erkennen in een 3-man sterke kopgroep die in de slotfase van de wedstrijd ontstond.

De Fransman reed een sterke wedstrijd en was vanaf het startschot steeds in de aanval. Half koers leek Contin de beslissing al geforceerd te hebben echter zijn maximale voorsprong van 20 seconden was op het snelle parcours niet voldoende om de concurrentie voor te blijven. Het peloton dunde aardig uit, 9 mannen bleven vooruit, 2 man van Hofmeijer (Contin en Verweij) 2 man van Telstar (Huisman en vd Wal) en 2 mannen van Power-play.nl (Smit en Smit) en 2 man van De Veste (Ooijevaar en Mallezie). De achterblijvers staakte de pogingen om weer bij de koplopers aan te sluiten zodat een sprint tussen de 9 koplopers bijna zeker was. Niets was echter minder waar. Met nog 4 ronden te gaan ging ook de vlam in de pan in de kopgroep.  Weer was  Contin de initiator van de ontsnapping. Geert Jan van der Wal en Ted Ooijevaar gingen mee in het spoor van de Fransman. De ploeggenoten van de koplopers deden hun werk voortreffelijk en in 1 ronden was de voorsprong al 20 seconden. Power-play.nl rijder Gerwin stelde nog alles in het werk om bij de kopgroep aansluiting te vinden. Het mocht niet baten de 3 koplopers kwamen gelijk de laatste bocht uit. Een lange sprint van bijna 500 meter. Contin nam 10 meter voorsprong op van der Wal die alle zeilen bij zette om erop en er over te komen. Ooijevaar had al genoegen genomen met de derde plaats. Van der Wal kwam de laatste meters wel iets dichterbij Contin maar de Fransman liet zich niet verrassen en ging winnend over de meet. Gerwin Smit finishte voor het restant van de kopgroep op de vierde plek, Huisman legde beslag op de vijfde plaats. Thuisrijder, Willem Hoolwerf jr zette een puike prestatie neer, de junior uit Eemdijk finishte in dit geweld op een knappe 13e plaats.

Eerder die middag streden de Master voor de punten om de Oomssport Skeelercup. De harde wind speelde ook deze wedstrijd de rijders parten. Voor de wind lag het tempo ver boven de 40 km per uur. Hierdoor verbrokkelde het peloton al binnen enkele ronden. Drie sterke mannen hadden elkaar gevonden, Raymond Jansen, Carlo van der Zwan en Jan Grauss. Vijf achtervolgers, René van der Meulen, Bauke Thijsseling, André van den Berg, Rob Baars en Nico Wolf wisten ondanks goed samen te werken niet dichterbij te komen. In de laatste ronde belandde de 3 koplopers in het tweede peloton. Hierdoor was de finish enigszins onoverzichtelijk. De transponders wezen uit dat Carlo van der Zwan als eerst over de  finish kwam, voor Jan Grauss (tweede) en Raymond Jansen (derde). De sprint van het achtervolgende vijftal werd een prooi voor René van der Meulen. Na afloop ontstond enige consternatie omtrent de finish van Tonnie van Tongeren. De Olderbroeker reed vanuit een verloren positie terug naar het tweede peloton om weer mee te doen om de negende plaats. Volgens collega rijders zou van Tongeren achter de voorrijauto gestayerd hebben en voor de auto uit hebben gereden op het moment dat dit peloton in de laatste ronde door de koplopers gedubbeld werd. Dit werd hem niet in dank afgenomen en de jury besloot hierop van Tongeren terug te plaatsen naar de laatste plaats in de groep waarin hij finishte. Van Tongeren was zich echter van geen kwaad bewust en nam de actie van zijn medestrijders niet in dank af.

In de dameskoers werden 7 meiden (Hilde Govaerts, Marieke van Hoek, Jannita Spigt, Erna Kijk in de Verte, Kimberly Muusse en Janita Credit) het snel met elkaar eens. De hierdoor ontstane kopgroep pakte meer dan een minuut voorspong op drie achtervolgsters (Rowena de Boer, Yvonne Spigt en Marije van Marle) die op hun beurt weer het restant van het peloton ruim een minuut voorbleef.
De eindsprint werd overtuigend gewonnen door de Belgische Hilde Govaert, Marieke van Hoek spurtte naar de tweede plaats, Jannita Spigt werd derde.
Corina Wisse uit Yerseke was de beste bij de D2, Eline van de Pol eindigde kort achter het Zeeuwse Meisje op de plek 2. Marianne Liefting bezette het derde treetje van de ze categorie.

Bij de C-rijders is Wessel Schilders een klasse apart. De Monnickendammer was heer en meester in de C wedstrijd. 7 rijders konden halverwege de wedstrijd, na diverse strubbelingen, definitief los komen uit het peloton. Het peloton reed verdeeld in kleine groepjes over het 1750 meter lange parcours over de Eemdijk. Schilders, nationaal kampioen bij de C-rijders, had in de eindsprint enkel nog tegenstand van Christiaan van den Berg de laatste push van Wessels was doorslaggevend. Van de Berg moeste genoegen nemen met plek 2. Stefan Credit eindigde kort hierachter op plaats 3. Robin Snoek was de beste in de C2 klasse.

Volgende wedstrijd aanstaande zaterdag in Rotterdam, start alle categorieën om 11.00 uur, 28 ronden van 1500 meter!