Koen Verweij, vliegende Hollander in Leimuiden

Koen Verweij had iets recht te zetten. Afgelopen zaterdag verloor hij zijn nationale titel aan Sjoerd Huisman.  Leimuiden was zijn eerste kans om op sportieve wijze revanche te halen. Op het natte en gladde parcours aan de Waaijer gaf deze vliegende Hollander de nationale skeelertop een lesje.

De omstandigheden waren lastig, zoals een nat wegdek, een flink oliespoor en dan ook nog een mat over de weg die remmend werkte maar noodzakelijk was om alle doorkomsten van de deelnemers te kunnen registreren.  Toch een kleine 30 A en B rijders namen de moeite om te starten waaronder een aantal prominente schaatsers zoals Bob de Jong en Kurt Wubben.
Het feest voor Verweij begon al in ronde 6. Een kopgroep van 9 rijders namen onder aanvoering van Verweij een vijftal seconden voorsprong op de rest van het peloton. De 8 medevluchters moesten alle zeilen bijzetten om de op hol geslagen Verweij te volgen.  In ronde 10 was Verweij definitief los van zijn achtervolgers. Ook meervoudig Nederland kampioen Arjan Smit was niet bij machte om in het spoor van de koploper te blijven.
Gestaag en in een rap tempo van rond de 40 km per uur bouwde Verweij zijn voorsprong op en dubbelde half koers het peloton. De achtervolgende groep was inmiddels uitgedund tot drie, Crispijn Ariëns, Alexis Contin en Arjan Smit. Verweij kon er geen genoeg van krijgen, hij dubbelde het peloton voor de tweede maal, ook de 3 achtervolgers kregen een ronde aan hun broek.
Nadat Crispijn  Ariëns de sprint om de tweede plaats van Alexis Contin won mocht Verweij een ere ronde rijden.  Een prestatie van formaat!

Eerder deze avond werkte de Masters hun vierde wedstrijd om de Oomssport Skeelercup op hetzelfde parcours af. De winnaar van deze wedstrijd was geen verrassing, Bauke Thijsseling heeft al een aantal overwinningen in de knip dit seizoen. Steeds werden deze overwinningen behaald in een eindsprint. De 40+er uit St Nikolaasga ging er in ronde 20 alleen vandoor en werd in de resterende 4 ronden niet meer teruggehaald. Nationaal kampioen bij de 40+, René van de Meulen sprintte naar de tweede plek nog net voor zijn ploeggenoot Tonnie van Tongeren.

Een groot peloton C rijders en dames stonden aan de start op het 725 meter lange parcours. 55 mannen en vrouwen bijelkaar.  Vanaf de eerste ronde leek de wedstrijd wel een afvalkoers.  Na 10 ronden koers was het peloton al gereduceerd tot een 25 tal deelnemers die aangevoerd door de ene keer Elma de Vries en dan weer Brooke Lochland die de mannen in de deze groep tot een bijrol dwongen. In ronde 20 was de voorste groep wederom gehalveerd en opnieuw hadden de dames de overhand.  Het liep uit op een eindsprint. De Belgische Hilde Goovarts  versloeg nationaal kampioen Elma de Vries met 2/10 seconden, derde werd Australische Brooke Lochland. Wessel Schilders, nationaal kampioen bij de C eindige op de vijfde plaats als eerste C rijder, Bram Hagmang werd tweede en Hans Pater derde.

Zaterdag word het circus verplaatst naar Eemdijk, hopelijk onder betere omstandigheden.