Buffelen in Leiderdorp

Leiderdorp –  Een 400 meter outdoor inline-skate en schaatsbaan, tja wat kan je daar over zeggen. In ieder geval is het wel nieuw in de Oomssportcup competitie, want in het 7 jarig bestaan van deze competitie kan ik mij niet herinneren ooit op een dergelijke baan te hebben gereden. Mede voor zowel ondergetekende als vele andere rijders is zo’n 400 meter baan nieuw, teveel bochten en vooral zwaar, voor de techneuten en schaatsspecialisten is deze 400 meter baan een uitkomst en een moment waar nu wel de klassement punten gepakt kunnen worden.

Vooraf aan de start om 20.30 uur was deze 400 meter baan bestemd voor de landelijke KPN baan wedstrijden. Bij deze baanwedstrijden stond menig rijder van de Oomssportcup te kijken en menigeen was ook verbaasd dat op de steeds natter wordende baan zonder MPC regenwielen werd gereden en de snelheid onverminderd hoog bleef.

Reden voor sommige Oomsport cup rijders te informeren bij de baanrijders. Die baanrijders bevestigden de vermoedens, de 400 meter baan is  goed te berijden, zo ook met normale wielen, zo gezegd, starten op normale wielen, dus 20.30 uur start, over 50 ronden, op de start/finish lijn is een finish banner gespannen en 50 meter terug de KPN finish boog. Door de keiharde wind die recht op den donder stond als de rechte lijn naar de finish werd ingezet, zakte niet alleen het tempo in elkaar maar ook de KPN finish boog. Peter Duits was de 1e die de wind trotseerde en op avontuur ging, dit duurde niet heel lang want iedereen wil natuurlijk winnen.
Na meerdere pogingen van zowel “Masters” als de C-ees lukte het Micha Vendel toch te ontsnappen samen met Wim Qualm, met nog 15 ronden te gaan sloten daar nog 4 C-ees bij aan en was het hele peloton verbijsterd, maar vooral ook te moe om verzet te bieden. 1 van de 6 koplopers wist te ontsnappen en dat was wederom en met alle respect, de dekselse jonge duivel Peter Duits die met beide handen en een fikse voorsprong op de nr’s 2 en 3 respectievelijk Micha Vendel en Michael Mol over de finish kwam. 2 stuks dames te weten Eva Riemersma en Suzanne Mulder die ook de baanwedstrijd hadden gereden werden 1 en 2, nummer 3 werd overigens Karen Teuling.

Naar later bleek was tussendoor, expres, met het rondenbord gespeeld, zodoende was de wedstrijd ingekort naar 40 ronden. Reden: de veiligheid van de rijders, de finish/start banner ging het begeven door de harde wind. De lange master Jan Pauwe kon nog maar net onder het doek door. Een juiste beslissing was genomen en helemaal niemand die treurde want 40 ronden is ook genoeg en voor sommige die het heel zwaar vonden waren 25 ronden ook genoeg geweest.

Volgende wedstrijd met de naam de ‘’Kameelrit” op 25 augustus in Maassluis.

Nico Wolf.