Engewormer vs 3.0

uitslagen klik: hier – klassementen klik: hier –  foto’s klik: hier

De omstandigheden waren prima, licht bewolkt, een beetje wind (kracht 3 á 4) en een mooi deelnemersveld. De 53 deelnemers stonden dan ook al ruim voor half vier te trappelen om te mogen beginnen. Toch werden ze pas om klokslag half vier losgelaten voor de wedstrijd over 7 ronden op het 5,6 km lange rondje in de Engewormer.

De C-rijders, de Dames en de Jeugd.
Rik Qualm en Kevin Oud gingen er direct hard vandoor. Met ruime voorsprong kwamen zij dan ook over de meet na de eerste ronde. Per ronde groeide de voorsprong. Achter dit tweetal ontstonden er twee pelotons, één groep van ca 7 rijd(st)ers met daarin de eerste twee dames, Laura van Ramshorst en Liesbeth Milatz, daarachter weer een groep van ca 13 m/v. In 3 ronden koers groeide de voorsprong van de twee koplopers uit tot ruim een minuut. Het was een uitgemaakte zaak, Qualm en Oud gaan plek 1 en 2 verdelen. Het gevecht in de achterhoede zal alleen nog gaan om de laatste podium plek en om de ere plaatsen bij de dames. In de laatste ronde deed Rik Qualm er nog een schepje bovenop, Kevin Oud had hier geen pasklare oplossing voor en zag de kleine Rik Qualm steeds kleiner worden. Op de streep was het verschil tussen Qualm en Oud 28 seconden. Brian van Vliet won de sprint van het eerste peloton, maakte als eerste in de categorie Jeugd Jongens het podium compleet.
Laura van Ramshorst wist zich samen met Liesbeth Milatz goed staande te houden tussen de mannen in het eerste pelotonnetje achter de koplopers. Liesbeth Milatz kwam in de laatste ronde in een klein dipje te zitten, kwam er niet snel genoeg uit en verloor de aansluiting met het peloton. Laura van Ramshorst kon zodoende onbedreigd op de overwinning afgaan.
Demi Benschop won de wedstrijd bij de Jeugd Meisjes.

Masters
De start bij de masters was iets gemoedelijker, in een bijna aaneengesloten formatie kwam het masterspeloton na de eerste ronde over de meet. Pas na 3 ronden begon het te kraken bij de masters, het tempo ging omhoog en dat eiste zijn tol.  Jan Grauss was de boosdoener en dat vonden de medestrijders niet goed. Een man of 11 overleefde deze aanslag maar de vrede was nog lang niet getekend. Meer rijders vonden hun Waterloo  op de dijken langs de Wormer, althans zo zullen Wim Kwakkel en Henri van Ramshorst wel gedacht moeten hebben, juist zij hielden het tempo hoog. Na 5 ronden probeerde Wim Qualm nog de dans te kunnen ontspringen, 10 tellen voorsprong kreeg hij, meer niet. 7 masters kregen na 6 ronden de bel voor het slotakkoord. 7 mannen kwamen na een kleine 10 minuten uit de laatste bocht en stoven met zn zevenen op de eindstreep af. Er kan er maar één winnen en dat was in dit geval Wim Kwakkel (Ma40) op 3/10 van een seconde gevolgd door Henri van Ramshorst (Ma40)  en kort daarachter Wim Qualm (Ma40)  op plek drie. Op plek vier werd Kees Cijsouw de eerste master50+. Nico van Bergeijk werd eerste bij de masters60+.

De reacties na afloop
Veel deelnemers zij razend enthousiast over dit rondje. Ondanks dat het overal vrij smal is zou een grote wedstrijd op dit rondje niet misstaan. In jaargang 1 wisten 40 deelnemers de weg naar de Engewomer te vinden, in 2014 kwamen er, ondanks het mindere weer, 37 en in 2015 stonden er 53 wedstrijdrijd(st)ers aan de start. Op naar de 100?