Glibberen en glijden in Purmerend

Het leek aanvankelijk droog te worden, zo’n 15 minuten voor de start van de eerste wedstrijd, in Purmerend. Het parcours droogde langzaam op, het zag er goed uit. De kadetten mochten het spits afbijten in het gecombineerde wielren / skeelerprogramma. De natte stukken waren spekglad en de jongens en meisjes hadden hier zichtbaar moeite mee. Tijdens de wedstrijd van de masters werd iedere hoop op een droog parcours al snel een illusie. Dikke vette regendruppels daalde op het parcours neer.  Geen pretje voor de masters die naar Purmerend waren afgereisd. De dames en de C-rijders hadden ’s middags meer gelukt, zij wisten het droog te houden.

De kadetten wedstrijd leek een plaatselijk onderonsje te worden. Het groen / oranje van de Purmerendse skeelerclub overheerste in het peloton.  Al vroeg in de wedstrijd gingen Maarten Meijer, Purmerend, en Rik Tensen, Hoogwoud, op avontuur. Iedere ronde wisten zij de voorsprong iets te vergroten en bij het luiden van de bel was het 35 seconden. Op streep was het iets minder geworden en Rik Tensen wist de punt van zijn skeeler net iets eerder over de finish te laten rollen. Een halve minuut later sprintte het peloton af. In deze sprint waren de meisjes de jongens te snel af. Zij aan zij finishte 3 meiden op de plekken 3, 4 en 5 naast elkaar af. Danielle Ootes bleek de snelste van het trio te zijn. Laura Florik en Manon Floris moesten met de plekken 4 en 5 genoegen nemen.

Een plaats in Nederland en een vrij onbekende sport in Nederland. Voor de sporters, inline skaters onder ons is het geen onbekende sport.
Om op tijd in Purmerend te zijn en om dan 8.00 uur van huis vertrekken is geen pretje.
Zeker niet als je aankomt bij het parcours en alles weer nat is, wederom, dit word dan de 4e wedstrijd dit seizoen in de regen. Sommige rijders liepen al handen wrijvend van genot, om weer op een nat parcours te rijden, terwijl anderen zaten te mopperen welke wielen te monteren. Om onze mooie, maar vrij onbekende sport  toch ook onder de aandacht te brengen word vandaag een wedstrijd verreden tussen de wielrenners en dikke banden rijders zodat het publiek kan aanschouwen hoe dat inline skaten in zijn werk gaat.
Om klokslag 10.45 uur worden de masters weggeschoten door de ronde miss, op het natte asfalt is het moeilijk wegkomen maar het peloton komt op gang waar Andre vd Burg direct aan zijn stutten trekt en 50 meter voorsprong neemt, na driekwart van de 1e ronde te hebben gereden zijn Wim Qualm en Nico Wolf ook aangesloten het peloton is direct op achterstand gezet, kaassie dus voor deze 3 koplopers, niks is anders, Willempie van Leest en Tonnie van Tongeren die ook de dag ervoor in de klim van Utrecht hadden meegedaan reden 6 ronden tussen de koplopers en het peloton in om na 7 ronden, bij de koplopers aan te sluiten.
Het publiek vond het hartstikke mooi, maar het was inmiddels wel weer gaan regenen en het parcours met 150 meter klinkers werd  bijna een niet te nemen survival baan.
Diegene die aan het begin handenwrijvend stonden te kwijlen waren dan ook de personen die hebben gewonnen, eerlijk is eerlijk en wel verdiend, het peloton was deels uit elkaar gevallen door slechte wielkeuzes en niet kunnen survivallen, het peloton met oa Arjen Mulder, Koos Haaksma, Sebastiaan van Leeuwen en Herman Pouwels reden  ook hun ronden maar wegkomen was niet mogelijk, op de  6e plaats was diegene die de sprint van het peloton won namelijk Dolph te Linde, 7e werd Heman Pouwels en 8e Arjen Mulder.
De 1e prijs was voor “handenwrijver” Wim Qaulm, 2e Andre vd Burg en 3e Tonnie van Tongeren. 

Ook een klein pelotonnetje Dames en C-rijders. Twee skeelerwedstrijden op een zondag is al te veel voor deze toch vrij kleine sport. De deelnemers maakte er toch een aantrekkelijke wedstrijd van die de moeite waard was om naar te kijken. Het parcours was inmiddels grootte deels droog, de rondetijden waren zeker 10 seconden sneller dan bij de wedstrijd voor de masters. Al in de eerste paar ronden brokkelde het peloton uit elkaar. Er bleef een kopgroepje van een man of 6 over. Deze groep dunde ook weer uit naar 4 man. Klassementsleider Wessel Schilders was duidelijk de regisseur van dit gezelschap. Zijn mede strijdgenoten Yorick de Man, Martijn Jager en Mats Stoltenborg. Tot de laatste ronde bleef het kwartet samen. In de eindsprint had Schilders alleen nog weerstand van de Man. Martijn Jager en Mats Stoltenborg gaven zich, moe gestreden, snel gewonnen. Plaatselijke held Vincent Rensen eindigde achter de kopgroep, onder luid applaus, op de 5e plaats. Eva van Rheenen won de wedstrijd bij de dames 1, Helen Dekker deed dit in de klasse D2. Kevin Oud was de beste in de categorie C2.

Zaterdag, de finale wedstrijd in Zwanenburg. Voor de deelnemers die onze wedstrijden trouw bezoeken vinden wij het erg jammer dat de KNSB aan het einde van het seizoen het programma dusdanig wijzigt dat de finale van de KPN Inline Cup gelijk met onze finalewedstrijd valt. Zonder enige vorm van communicatie met ons is dit aan het einde van seizoen doorgevoerd. Voor ons was het niet meer mogelijk om ons programma te wijzigen.  De podiums zullen spijtig nagenoeg leeg blijven omdat veel deelnemers ervoor kiezen om de wedstrijd in Terschelling te gaan rijden. Het zal daar vast een mooie wedstrijd gaan worden, daar twijfelen wij niet aan. Het enige wat wij betreuren is het feit dat op het moment dat deze wedstrijd in beeld kwam door de KNSB niet met ons is gecommuniceerd is. In een vroeg stadium hadden wij ons programma wellicht nog aan kunnen passen.
In dit kader heeft de Regionale Technisch Commissie Inline Skaten West het volgende besloten:
Onze reglementen voorzien niet in een regel dat aan de laatste wedstrijd deelgenomen moet worden om in het eindklassement opgenomen te worden. Wij willen ook niet dat onze deelnemers de dupe worden van de knullige communicatie van de KNSB.
Wij gaan echter geen bekers / eindprijzen uitreiken aan mensen die niet aanwezig zijn. Deelnemers die recht hebben op een van de prijzen in het eindklassement en zaterdag niet aanwezig zijn in Zwanenburg kunnen hun prijs, persoonlijk, voor 15 oktober bij een van een van commissie leden afhalen.  
Voor de deelnemers die wel komen: In de loop van het seizoen zijn een behoorlijk aantal premies overgebleven, niet afgehaald etc. Deze zullen allemaal aan de man / vrouw gebracht worden dmv extra premiesprints, met name aan groepen rijd(st)ers die bijna nooit in de prijzen vallen.

aantal prijzen eindklassementen:
C1 – 10
C2 – 3
D1 – 6
D2 – 3
M40 – 10
M50 – 6
M60 – 3
(aantal prijzen is verdeeld aan de hand van het gemiddelde aantal deelnemers in deze categorieën. Het totale prijzengeld bedraagt € 1500,00 en wordt contant uitbetaald)

Tot zaterdag.