Loodzware koers in Rijswijk

Rijswijk –  Bij afwezigheid van zijn ploeggenoot, Frans van Winden, mocht Delftenaar Raymond Jansen de hoofdrol voor zich opeisen in de 4 e wedstrijd die meetelt om de Oomssport Skeelercup 2011. In de wedstrijd over de klassieke marathonafstand van 42,2 km moest Jansen niet alleen afrekenen met zijn leeftijdgenoten maar ook met de C rijders en de Dames. Alle categorieën startte tegelijkertijd. Erwin Wartenhorst en Arnoud Mooibroek deden er alles aan om Jansen van de zege af te houden. Ze moesten het pas in de laatste ronde afleggen tegen Jansen in deze loodzware wedstrijd.
Om klokslag 14.30 uur stonden er 63 rijders m/v opgesteld om aan de klus te beginnen. Dat er 65 rijders m/v in de uitslag opgenomen werden lag in het feit dat 2 sympathieke skeeleraars uit Spakenburg / Bunschoten door het verkeer  verlaat aan de wedstrijd begonnen.

Al na 1 ronde wedstrijd was het hele deelnemersveld in 4 groepen verdeeld. Er werd direct hard gekoerst. De omstandigheden leken prima maar het warme/droge weer en de harde wind zouden de skeeleraars in het verloop van de wedstrijd parten gaan spelen.  Rens Verhoeven was de eerste die al vroeg in de wedstrijd een schifting in de voorste groep wilde doorvoeren. Hij kreeg gezelschap van 3 C-rijders en 1 master.  Het gaatje werd door het peloton gecontroleerd en werd nooit meer dan 5 seconden. Onder aanvoering van Jan Graus en Raymond Jansen werden de vluchters in hun vodden gepakt. Hierna gingen Vincent Rensen, Arnoud Mooibroek en Jan Graus aan de haal  op het moment dat de eerste 2 pelotons weer samensmelten. De hele groep kwam recht overeind en het gat met de koplopers liep op tot 20 seconden.  Raymond Jansen was niet voornemens om achter de feiten aan te blijven rijden, er waren pas 8 van de 30 ronden verreden. In één ronde overbrugde hij de kloof naar de 3 koplopers. In zijn kielzog nam hij Wim Qualm, Kevin Oud, Remco de Mik, Micha Vendel  en Rens Verhoeven mee. Het resultaat van deze actie was een 9 man tellende kopgroep die goed wilde samenwerken. De voorsprong van de leiders liep gestaag op en Kevin Oud moest als eerst afhaken bij zijn mede strijders. Ondertussen probeerde Erwin Wartenhorst er alleen vandoor te gaan. Het duurde een drietal ronden voordat hij tot de orde werd geroepen.  Inmiddels kon Wim Qualm ook het hoge tempo van de kopgroep niet volhouden en liet zich afzakken in het peloton.  De wedstrijd was pas op de helft!
In de volgende ronde gaf Raymond Jansen even gaf. Het resultaat van deze actie was dat de kopgroep werd gereduceerd tot drie rijders.  Met nog 10 ronden op het bord was voorsprong van Jansen, Mooibroek en Wartenhortst 1 minuut. Het leek een gelopen koers maar in het peloton legde men zich er toch niet bij neer. Rens Verhoeven, Micha Vendel, Remco de Mik en Vincent Rensen, allen al eerder gelost uit de kopgroep, besloten hun krachten te bundelen.  Even liepen ze iedere ronde iets in, maar het zette geen zoden aan de dijk, de voorsprong van de koplopers bleef schommelen rond de minuut.  Vanuit het achterveld wisten Niek Bravenboer en later ook nog Hassan van der Hoff bij de achtervolgers aan te sluiten maar 5 tegen 3 hielp ook niet.
De mannen die de wedstrijd hard hadden gemaakt mochten ook de volgorde van het podium gaan bepalen. Drie mannen van de lange adem, niemand van deze drie is een uitgesproken sprinter dus nam Raymond Jansen als eerste het initiatief om in de laatste kilometer een demarrage te plaatsen. Wartenhorst en Mooibroek moesten direct passen en konden niet meer verhinderen dat Jansen zijn eerste overwinning dit seizoen in de Oomssport Skeelercup in de wacht kon slepen.  Wartenhorst (C1) werd tweede en Mooibroek (Ma40) derde. Rens Verhoeven won de sprint van de vijf achtervolgers en even later kwam Wim Qualm als eerste van het peloton als 10e over de eindstreep. Karen Teuling was de beste dame in de wedstrijd. Half koers werd zij door de koplopers gedubbeld en wist de rest van de wedstrijd in het kielzog van de leiders te blijven. In de groep 50plussers werd Niek Bravenboer eerste, bij de 60plussers mocht Hans van Wijk met bloemen naar huis.

de foto’s van de wedstrijd vind u in het fotoalbum 2011 en ook de klassementen zijn bijgewerkt.

Volgende wedstrijd dinsdag 14 juni in Leimuiden.