Strijd om eremetaal

Eigenlijk staan de nummers 1, 2 en 3 in de eindklassementen vaak al vast voordat de laatste wedstrijd wordt verreden. Enkele personen weten in de loop van het seizoen al een veilige marge op te bouwen om de laatste wedstrijd met de spreekwoordelijke “twee vingers in de neus” uit te rijden. In de Oomssport Skeelercup vs 2013 was het in 6 van de 8 categorieën niet anders.  We lopen de laatste wedstrijd per startgroep / categorie even met u door.

Voor de uitslagen klik hier – klassementen klik hier – foto’s klik hier

De groep C-rijders, Dames en Junioren bestond uit een select gezelschap van 20 personen. Junior Teun Schouten demarreerde halverwege de koers. Teun was al zeker van de eindoverwinning in zijn categorie, Junioren B + Kadetten. Achter hem ontketende zich een strijd tussen de nummers 1 en 2 in het C1 klassement. Marco de Jonge en Kevin Oud speelde kat en muis en af toe poker. Het verschil tussen de beide kemphanen bedroeg 3 punten in het voordeel Marco de Jonge. Met 3 C1 rijders in koers moest Kevin Oud winnen om de Jonge in de definitieve eindrangschikking voorbij te gaan. Iedere andere uitslag zou in het voordeel van Marco de Jonge zijn uitgevallen.
De eindsprint werd alles beslissend en er werd nog lang over nagepraat maar Kevin Oud kwam als eerste C1 rijder over de meet, Marco de Jonge als derde. Kevin Oud wint dus de cup met de grote oren.
In de categorie C2 sprintte met een geweldige slotronde van 2 min 00 sec sprintte Mees Schrander voor de 5e keer deze competitie naar de dagzege. Met afstand werd hij eerste in zijn klasse. Met een derde plek stelde Johan Haaring de tweede plaats in het eindklassement veilig. Wouter Walta kwam wel dichterbij maar moet met het brons genoegen nemen.
Bij de D1 moest het wel gek lopen wilde Laura den Otter geen eerste worden. Technische ongemakken zorgde ervoor dat ze het peloton moest laten gaan. Ze kon de wedstrijd wel beëindigen en mocht na afloop het hoogste schavotje van het podium betreden. Petra Spigt flankeerde haar als de nummer 2 op het schavot en Liesbeth Miltaz als 3e.
Hellen Dekker mag zich een jaar lang kampioen bij de D2 noemen. Een categorie met een geringe deelname maakt deze prestatie niet minder, Lisette de Jong werd tweede in deze eindrangschikking, Moniek Spigt derde.

Hierna was het beurt aan de masters om in de laatste wedstrijd nog wijzigingen in de eindstand aan te brengen. Het was een levendige wedstrijd, een aantal ontsnappingen die kans van slagen hadden ware het niet dat die dekselse Jan Paauwe de gaten dicht reed. Met nog 1,5 ronde te gaan demarreerde Erwin Wartenhorst uit het compacte peloton. Het leek een gewonnen race voor Erwin. Op het laatste rechte stuk voor de finish wist Sebastiaan van Leeuwen nog net naast Wartenhorst te finishen. Videobeelden zouden wellicht Wartenhorst aangewezen hebben als winnaar. Een dergelijk systeem was jammer genoeg niet voorhanden zodat de jury de transponderuitslag aanhield en Sebastiaan van Leeuwen als winnaar aanwees.
In het klassement Masters 40 kon de overwinning bijna niet meer aan de neus van Wartenhorst voorbij gaan. Om plek 2 en 3 in deze klasse was het wel erg spannend, Sebastiaan van Leeuwen en Micha Vendel hadden beide 94 punten. Van Leeuwen had 1 winst wedstrijd meer achter zijn naam. Micha Vendel moest de wedstrijd dus winnen en dan zou Sebastiaan van Leeuwen hoogstens 3e moeten worden. Vendel werd derde in zowel de daguitslag als het eindklassement.
Theo Selman won het klassement bij de masters 50+. Een regelmatige reeks uitslagen liggen hieraan ten grondslag, 2 maal 4e en de rest allemaal podiumplekken. Nico Wolf eindigde als tweede, de baanwedstrijden in Leiderdorp en Puttershoek hebben hem de kop gekost, daar heeft hij als een oude krant gereden en dan is een tweede plek het maximaal haalbare. Niko de Graaf maakte het podium compleet. Niko heeft als enige in deze categorie alle wedstrijden meegereden, dit feit alleen al is een podiumplek waard.
Bij de master 60+ stond bijna het hele seizoen Kees Schouten fier aan de leiding. Kees altijd van de partij zag de laatste wedstrijden zijn ploeggenoot Bauke Meijer steeds dichterbij komen, 3,7 punten was het verschil nog maar. 1 plek achter Bauke finishen en dan kat in het bakkie. Het mocht echter niet zo zijn want het werden 2 plakken achter Bauke die nu met de eeuwige roem mocht gaan strijken. Bert Bouw gooide met een tweede plek roet in het eten van Kees Schouten. Voor Bert Bouw was dit genoeg voor de derde plek in het eindklassement.

Het begin van de 9e editie van de Oomssport Skeelercup was koud en nat, de tweede helft heeft veel goed gemaakt. Zelfs de laatste wedstrijd kon droog verreden worden, een paar natte plekken op het parcours waren het enige bewijs van een buitje eerder op de dag.
Het was voor ons, als organisatie, een moeilijk seizoen. De KNSB legt de organisatie steeds meer regels op ten aanzien van de uitvoering van de wedstrijden. Dit brengt erg veel extra werk met zich mee. Wij hebben de mening dat deelname aan een regionale competitie laagdrempelig moet zijn en blijven. Er zullen volgend seizoen een aantal zaken moeten veranderen anders loopt het met de regionale competities verkeerd af. Hierover gaan we in het najaar zeker in gesprek met Sectie Inline skaten van de KNSB met als insteek dat vrijwilligers  wel hun “ei”  kwijt moeten kunnen in datgene wat ze doen. Zo niet, dan is de keuze snel gemaakt.
De 10e editie van de Oomssportcup in 2014 komt er sowieso, daar hoeft u zich niet druk om te maken!

Een fijne, natuurijs-rijke winter toegewenst en, tot volgend voorjaar.
Ook namens Rob, Kees en Nico bedankt voor het toch wel mooie seizoen.