Grote Prijs Gras Plant

uitslagen klik hier – klassementen klik hier – foto’s klik hier

Spiegelglad asfalt, een strak blauwe lucht, een klein beetje wind en een frisse temperatuur.
Daar moesten de deelnemers aan de 3e wedstrijd om de Oomssport Skeelercup het in Honselersdijk mee doen. Niemand klaagde daarover. Wat wel als minder prettig werd ervaren door de rijd(st)ers was de bult die ze iedere ronde voor de kiezen kregen. Voor de één iedere ronde een martelgang, voor de ander steeds een moment om te proberen het verschil te maken. Kortom het rondje van 1050 meter in de Wollebrand is selectief. 60 mannen en vrouwen hebben dit aan den lijve ondervonden.

C-rijders.
Als dat ietwat mollige ventje in een wit pakkie aan de start verschijnt zie jij bij menigeen de benen gaan trillen. Want om Rik Qualm bij te houden, dan moet je van hoge huizen komen. Zo ook afgelopen donderdag in Honselersdijk. De eerste vijf ronden bleef het tot wat plaag stootjes. Het nog bijna complete deelnemersveld wachtte op de eerste premiesprint om het peloton te laten breken. Dat lukte ook. Zeven rijders wisten een kleine voorsprong te nemen na deze 1e premiesprint. In een drietal ronden liep de voorsprong op tot bijna een halve minuut op de 2e groep van 12 m/v.  In ronde 10 vond Rik Qualm het tijd om weer aan de boom te gaan schudden. Vincent Riemersma kon nog even in spoor van Qualm blijven maar moest toch gas terug nemen. Rik Qualm ging alleen verder. Het gat met de achtervolgers groeide niet hard, ongeveer een seconde per ronde. Brian van Vliet waagde de oversteek naar Rik Qualm. Het tweetal wist dankzij een goede samenwerking de voorsprong op te bouwen.  Roel Boek en Vincent Riemersma zette de achtervolging nog wel in. Met nog 7 ronden te gaan en een achterstand van bijna 40 seconden was dit duidelijk een mission impossible. Na 25 ronden koers kregen de leiders de bel voor de laatste ronde. Rik Qualm liet het niet op een eindsprint aan komen, al in de voorlaatste ronde plaatste hij de beslissende demarrage. Rik Qualm won de 3e wedstrijd in rij in deze competitie. Brian van Vliet werd 2e. De sprint om plek 3 en 4 werd gewonnen door Vincent Riemersma, Roel Boek werd 4e.

Dames
Achter de al vroeg in wedstrijd ontstane kopgroep van 7 rijders vormde zich een peloton van een 12-tal rijd(st)ers met daarin een viertal dames die elkaar goed in de gaten hielden. Halfkoers moest Lisette de Jong lossen. De strijd om de dagzege ging tussen Liesbeth Milatz, Loesanne van der Geest en Eline Verhagen . Ze zochten elkaar op in de finale en in elkaars kielzog gingen zij de laatste ronde in. Liesbeth Milatz was duidelijk de sterkste van dit drietal. Loesanne van der Geest en Eline Verhage kwamen bijna zij aan zij over de eindstreep. Deze strijd werd Eline Verhagen gewonnen.

Jeugd
Brian van Vliet werd overal 2e in deze wedstrijd en won dus de wedstrijd in deze categorie. Bij de meisjes werd er door een drietal dames nog een spannende strijd geleverd. Emma Kostelijk, Talitha van Zuijlen kwamen in deze volgorde kort achter elkaar  over de finish. Marissa Dekker finishte op kleine achterstand op deze twee meiden op de derde plek.

Masters
28 masters, verdeeld over 3 leeftijdscategorieën stonden om 15 uur aan de start voor hun pot over 40 minuten en 3 ronden. Over de eerste helft van de wedstrijd valt niet zoveel te vertellen. In een strak tempo beef het peloton lang bij elkaar. De enige mutaties die te vermelden zouden zijn bevonden zich aan de achterkant van de groep. Een kopgroep van 18 rijders bleven over om te gaan strijden om de podiumplekken. Veel kleine ontsnappingen die niet langer dan een ronde duurde. Pas als Erwin Wartenhorst het op zijn heupen gaat krijgen moet het peloton alert zijn. In ronde 17 demarreert de Noord Hollander en nam een serieuze voorsprong van ruim 10 seconden. Het einde van de wedstrijd kwam al in zicht. In ronde 21 wordt Erwin Wartenhorst door het peloton terug gepakt. Anti sprinter Jan Paauwe waagde met nog 3 ronden te gaan een poging, een gat van iets meer dan 50 meter werd het en bij het luiden van de bel was het nog slechts één tel. Jan Paauwe wist toen al dat hij de wedstrijd niet zou gaan winnen. Een 16-tal andere masters hadden deze illusie nog wel. Bij het uitkomen van de laatste bocht was alles nog mogelijk. Pas de laatste 100 meter voor de finish werd duidelijk dat een drietal rijders de podiumplekken gingen verdelen. Wim Qualm (40+) kwam als eerste over de streep, gevolg door Cor Varenkamp (60+), die Bert Robbemond (40+) net voor bleef. Op plek 4 werd Theo Selman de eerste 50-er.

Volgende wedstrijd maandag 25 mei 2015 (2e pinksterdag)
Rotterdam, een hele marathon voor iedereen!