Plezier in de polder

Het was feest in de met zon overgoten polder in Engewormer. Er was reden tot een feestje. En als de bewoners in deze polder iets te vieren hebben doen ze het goed, half werk kennen de boeren hier niet! 375 jaar bestaan van de polder was de reden om een skeelerwedstrijd te organiseren. IJsclub Nova Zembla uit Wormer hebben een heuse krachtsinspanning moeten leveren om de wedstrijd op het 5,6 km lange rondje te realiseren. Met vlag en wimpel zijn ze geslaagd. Alleen blije gezichten waarop af te lezen was “volgend jaar weer?” De finish van de wedstrijd was er één die niet gauw vergeten zal worden.

klik hier voor de uitslagen.  Klik hier voor foto’s   klassementen klik hier.

klik hier voor de foto’s van de wedstrijd in Hoogkarspel (met dank aan Fred Homan)

Om vier minuten over vier klonk het startschot voor het 40 m/v koppen tellende peloton. De mannen en vrouwen hadden op de smalle polderweg moeite om op gang te komen, de rangvolgorde moest bepaald worden. Na een kilometer of twee was de volgorde bepaald en kwam de gang erin. Het peloton brak al snel in twee a drie groepen uit elkaar. Na een kleine 10 minuten stak Marco de Jonge als eerste zijn kop om de hoek richting start/finish. Twintig mannen en enkele vrouwen in zijn kielzog begonnen aan ronde 2. Iedere doorkomst werden het er een paar minder totdat in ronde 4 de eerste serieuze ontsnapping op poten werd gezet. Drie mannen, Marco de Jonge, Johan Bakker en Brian van Vliet pakte in 1 ronde 25 seconden voorsprong op de rest van het peloton. De Purmerendse thuisrijders hadden de slag gemist en probeerde het gat naar de koplopers dicht te rijden. Het lukte ze niet om dichterbij te komen en op het moment dat zij de poging staakte demarreerde Frank Bisschop uit het peloton en een ronde later sloot hij bij de koplopers aan. Met bijna een minuut voorsprong op het peloton kreeg het leidende kwartet de bel voor de laatste ronde. De mannen leken niet veel voor elkaar onder te doen maar toen voorrij motor de bocht voor de finish door kwam leek de strijd al beslist. Marco de Jonge was de sprint al vroeg aan gegaan, Brian van Vliet en Johan Bakker hadden zich al gewonnen gegeven. Niets leek Marco de Jonge nog in de weg te staat om de eerste editie van de omloop “Engewormer” op zijn naam te schrijven. Alles gegeven hebben en denken dat je de winnaar bent is te vroeg gaan juichen soms de valkuil waar je in kan vallen. In dit geval wist Frank Bisschop hiervan te profiteren en stak zijn skeeler nog net iets eerder over de finish dan die van Marco de Jonge. Begrijpelijk was de teleurstelling bij de Jonge groot maar toonde zich ook weer als een goed verliezer door Frank Bisschop als eerste de hand te schudden en te feliciteren met zijn overwinning. Johan Bakker wist Brian van Vliet op een paar seconde achterstand te rijden in de strijd om plek drie.

Laura den Otter was verreweg de beste bij de dames, lang wist zijn in het peloton stand te houden, nadat zij de hoofdmacht moest lossen wist zij  de concurrentie achter zich te houden. Manon Floris werd tweede en Petra Spigt derde.

Bij de master was Sebastiaan van Leeuwen op plek 7 overall de eerste master 40+, op plek 8 mocht Gerrit Tamis de kussen van de ronde miss in ontvangst nemen voor de overwinning in categorie masters 60+, Theo Selman kreeg deze ook omdat hij op plek 11 de beste 50+er was.

Volgende week (20 juli) staat de wedstrijd in Puttershoek op het programma. Komende week gaan wij in conclaaf welke onderdelen er verreden gaan worden, in elk geval een marathon. Raadpleeg eind deze week deze site voor nadere mededelingen. Hierna gaan we genieten van een welverdiende vakantie.