Thijs Smets beste skeeleraar van Zuid Holland

2011-08-12

Honselersdijk – Thijs Smets, Vlaardingen, mag zich een jaar lang de beste skeeleraar van Zuid Holland noemen. Op papier was hij wel favoriet maar nu stonden er een aantal vreemde vogels aan de start die moeilijk in te schatten waren. Die vreemde vogels zijn een aantal marathonschaatsers die zich niet vaak in skeelerwedstrijden laten zien. Het werd dus geen “appeltje – eitje” voor Smets, hij moest serieus aan bak. Na een aantal uitlooppogingen draaide het toch uit op een massasprint. In deze sprint moesten de marathonschaatsers zich toch de meerdere erkennen in Smets.

In wielertermen stond Smets nog net alleen op foto, het verschil tussen de nummer 2, Gerard Nijgh en de nummer 3, Martijn van Es was gering.
De dames gingen gelijk van start met de Masters. Een plek in de kopgroep in de deze wedstrijd was voor de dames niet weggelegd. Maar in het peloton stonden zij hun mannetje en kaapte zo menig premiesprintjes voor de neuzen van de krasse knarren weg. Evan Riemersma-van Rheenen behaalde, volgens haar, de mooiste titel uit haar skeelercarrière. Het verschil met de nummer 2, Lillian van Haaster, was slechts 0,028 seconden. Liesbeth Milatz werd 3e.
Bij de masters ontstond halverwege de wedstrijd een kopgroep van 3 man, Raymond Jansen, André vd Burg en Wim Qualm zijn vrienden voor het leven geworden. Gebroederlijk wisten zijn hun voorsprong op te bouwen tot bijna een hele ronde. Voor Wim Qualm werd het allemaal net even teveel. Twee ronden voor het eind moest hij zijn twee nieuwe vrienden laten gaan. Steunend en zuchtend wist hij wel de derde plek veilig te stellen. Jansen en van der Burg spurtte zij aan zij om de titel. Jansen trok aan het langste end en is nu een lang de beste Master van Zuid Holland.