Gewestelijke titels verdeeld

De eerste beproeving voor de nieuwe GTC Inline Skaten in het gewest Zuid Holland, de organisatie van het Gewestelijk Kampioenschap Inline Skaten zit erop. Buienradar.nl en weeronline.nl zijn de laatste week voor het evenement bijna ieder uur geraadpleegd in de hoop dat de aangegeven wolkjes met de druppeltjes eronder zouden veranderen in zonnetjes. Naar mate de wedstrijddag dichterbij kwam werden de weersberichten gelukkig steeds iets beter. En jawel hoor!  Op zondag was het droog, een zonnetje deed achter de wolken zijn best om door te breken. Het windje was frisjes en de temperaturen niet al te hoog. Toch prima omstandigheden voor een kampioenschap.

voor uitslagen jeugd klik hier   voor uitslagen senioren klik hier     voor foto’s klik  hier

Om 14.30 uur startte de eerste groep, Heren en Dames senioren, Junioren B en kadetten. Een peloton van 33 deelneem(st)ers. 18 ronden van 1550 meter moesten er afgelegd worden, een kleine 28 kilometer.  Degene die dit het snelst doet mag een jaar lang de titel ‘Kampioen van Zuid Holland’ met zich mee dragen. Nou daar hadden de dames en heren wel zin in!  De eerste ronde werd gelijk afgelegd in een gemiddelde snelheid van 37 km per uur. Dit resulteerde dat het deelnemersveld al in drie groepen uiteen was geslagen. De tweede ronde werd er nog een schepje bovenop gedaan, 39 km per uur. Vier mannen konden deze snelheid aan, Joost Vink, Patrick Roest, Jos Dohle en Richard Boef. Achter deze kopgroep formeerde zich een pelotonnetje van 8 rijders, voornamelijk B junioren en kadetten. De 4 koplopers gingen vrolijk verder. In ronde 10 probeerde Patrick Roest en Richard Boef weg te komen van Vink en Dohle. Twee ronden later wist Joost het gat naar de koplopers te dichten. Voor Jos Dohle ging net het ietsje pietsie te hard en moest het drietal laten gaan. In ronde 13 werd de wedstrijd even noodgedwongen stilgelegd vanwege een valpartij. De positie werden netjes in stand gehouden en een ronde later kon de wedstrijd weer hervat worden. De drie koplopers hadden inmiddels het hele deelnemers veld gedubbeld en kregen het eerder genoemde pelotonnetje van 8 man aan de trekhaak mee.  Na 16 ronden werd de bel voor de laatste ronde geluid. De sluwe, door de wol geverfde Joost Vink, moest het in deze eindsprint opnemen tegen twee supersnelle jonge honden. Het werd een lange sprint die verrassend door Vink werd ingezet. Hij zocht de luwe kantje van de weg  op en zette hiermee Roest en Boef vol in de wind. Met twee meter voorsprong kwam Vink als winnaar over de meet. Patrick Roest werd 2e en Richard Boef 3e.

Mitchel Berrevoets sprintte in de junioren B/Kadetten klasse naar de eerste plek, voor Teun Schouten (2e) en Thijs Lodder (3e). Bij de dames werd het een eindsprint zij aan zij met Liesbeth Milatz en Suzanne Mulder. Het verschil was minimaal en viel uit in het voordeel van Liesbeth Milatz. Suzanne Mulder werd 2e en de 3e plek was voor Michelle de Bruijn.

Als laatste mochten de masters aantreden voor hun kampioenschap. 27 mannen en 2 vrouwen hadden de startlijst getekend. In tegenstelling tot de vorige wedstrijd gingen de mannen en vrouwen rustig van start. In ronde 2 kwam er toch al tekening in de strijd, 17 man vooruit, daarachter 10 mannen en 2 vrouwen die hun mannetje stonden in dit skeeler geweld. Gaande de wedstrijd werd de voorste groep wat kleiner. Slechts een enkeling waagde zich aan een ontsnapping. Het mocht steeds niet baten, de gaatjes werden steeds vrijwel onmiddellijk dichtgereden. In ronde 9 deed Wim Qualm een poging. In een halve ronde nam hij 8 seconden voorsprong. Het leek er even op dat het gat gedicht zou gaan worden. Wegkapitein van de Mastermind ploeg, Koos Haakma, gaf opdracht aan zijn mannen om het gat te dichten Rien Slingerland zette zich op kop en hield ronde lang het tempo hoog. Dat deed ook Wim Qualm zodat het meer op een man tegen man gevecht leek. Langzaam maar gestaag groeide de voorsprong van 8 seconden naar 18 seconden in ronde 13. De voorsprong liep vervolgens weer iets terug en bij het ingaan van de laatste ronde was het nog 12 seconden. Qualm, net terug van een hoogte stage in Italië,  had hier voldoende rode bloedlichaampjes aangemaakt (lees epo gebruikt -J) om het net iets langer vol te houden dan de achtervolgende groep. Qualm hield voldoende over om het shirtje recht te trekken, haartjes te kammen om gesoigneerd als winnaar op de finishfoto te komen. 10 seconden later sprintte Sebastiaan van Leeuwen naar het zilver en Nico Wolf naar het brons. Bionda Heeringa wist haar enige medestrijdster nipt op de meet te kloppen, het verschil was slechts 3/100 seconden.

Gelukkig zijn alle na de wedstrijd afgenomen doping testen negatief uitgevallen, met andere woorden, er kon wetenschappelijk niet aangetoond worden dat er verboden middelen zijn gebruik. Om het herstel te bevorderen werden deze na de wedstrijden wel ingenomen.

Met 145 deelnemers kan de KNSB GTC Inline Skaten Zuid Holland terugzien op een geslaagd kampioenschap. Bevindingen en ervaringen opgedaan worden meegenomen voor het vervolg in 2014.