Omloop Engewormer

De uitslagen vind u terig via deze link – De klassementen vind u hier – Foto’s klik hiervideoreportage van de wedstrijd klik hier

Een lustrum in de polders in de Zaanstreek. Voor de vijfde keer op rij was de Oomssport Skeelercup te gast bij Mange Veld in Engewormer.
In 2013 was het 375 jarig bestaan van droogmakkerij  de Engewormer aanleiding voor het organiseren van dit skeelerevenement. IJsclub Nova Zembla uit Wormer tekende voor de organisatie. Sinds vorig jaar is de organisatie versterkt met Schaatstrainingsgroep De Zaanstreek. De omloop lijkt hiermee geborgd te zijn voor de toekomst. Over het rondje van 5,6 kilometer, daar heeft iedereen wel zijn eigen mening over. Over één ding zijn ze het allemaal wel eens, dit is echt skeeleren!

Even over half zes werd het startschot gelost door de burgervader, Peter Tange, van de gemeente Wormerland, met alle bijbehorende versierselen knalde hij de eerste categorie de polder in. Twee minuten later gevolgd door het startschot voor de masters en weer twee minuten laten mochten de toerrijders beginnen aan hun wedstrijd cq toertocht.
Na exact 10 minuten was het Medemblikker Twan Berlijn die solo als eerste doorkwam. Het was een halve minuut wachten op de achterblijvers. De voorsprong van Twan Berlijn (B-rijder, dus buiten mededingen!) groeide uit naar 40 seconden na ronde 2. In ronde 3 kwam de achtervolging op gang door Brian van Vliet, Nick Roetman, Matthijs Janssen en Kevin Oud. Het kwartet had Berlijn voor het grijpen, uiteindelijk was het alleen Nick Roetman die bij Twan Berlijn aansloot. De voorsprong liep snel op richting een minuut op de, nog, 2 achtervolgers, Brian van Vliet en Matthijs Janssen. Na 1 uur en 20 minuten koers sprintte de beide koplopers zij aan zij richting eindstreep. Het verschil was slecht één wieltje in het voordeel van Twan Berlijn. Vier minuten achter deze koplopers sprintte Matthijs Janssen (Jeugd Jongens) naar de derde plek voor Brian van Vliet.
Nadia Meijer was op plek 9 (overall) de eerste dame. Kimberly Muuse kon lang weerstand bieden aan Meijer maar moest in de finale afhaken bij Meijer.  Maud Wijtkamp werd derde in deze categorie. Mariska van Zon werd eerste in de categorie Jeugd Meisjes.

Eén minuut en 45 seconden na het eerste schotschot klonk de knal voor de masters. De 34 mannen en vrouwen mochten aan hun race beginnen. Tegen de wind in over het smalle gedeelte van het parcours waar het asfalt vrij grof is. En dan volle bak voor de wind over de drukbevolkte Zaanse Schans weer richting start/finish, wel over goed asfalt en een bredere weg. Na ronde één passeerde er een nog vrij compact peloton master de sart/finish. De tweede ronde was dit al weer een heel ander beeld. Henri van Ramshorst en John van Dijk hadden een gat van 45 seconden op de achtervolgende masters.  Het werd een ware inhaalrace. Klassementsleider, Arnoud Mooibroek, Jan Graus en Wim van Leest moesten diep in de beugels om het gat naar de koplopers dicht te rijden. Na de 3e ronden wisten zij de voorsprong te halveren. Halfkoers was de aansluiting bewerkstelligd maar rustig werd het zeker niet in de masters kopgroep. John van Dijk tekende al vroeg in de finale voor de vijfde plek in de wedstrijd. Mooibroek, Graus van Leest en van Ramshorst kregen gelijktijdig de bel voor de laatste ronde. Voor de vijfde keer op rij mocht Arnoud Mooibroek als de nummer 1 over de finish, dir keer werd hij geflankeerd door Wim van Leest (1e Ma50) en Henri van Ramshorst. Jan Graus won de leren medaille op de vierde plek.

Martin van Veen won in de categorie M60. Brenda Pauw was de eerste master Dame.

Nu hebben we tot 24 augustus zomerreces. Dan staat de doordeweekse wedstrijd in Maassluis op het programma.
Ook de finalewedstrijd is inmiddels bekend: 9 september in Zwanenburg. Nadere bijzonderheden vind u terug op deze site onder het kopje “wedstrijdkalender”.

Er worden al enkele wedstrijden bij een paar transponders aangegeven dat de batterij bijna leeg is, dit zijn: